Οδηγίες Σουηδικών Δικαστηρίων για υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου

Πηγή: https://www-domstol-se.translate.goog/amnen/familj/foraldrar-och-barn/vardnad-boende-och-umgange/?_x_tr_sl=sv&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=en&fbclid=IwAR2H39RFMqeroZN3oAK_MXEvEBGDXX31mRHu3CHWhR55-wNt-RnL8aqXvaU

Φροντίδα, διαμονή και κοινωνικοποίηση

Εάν ως γονείς δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού, τη διαμονή ή τα δικαιώματα πρόσβασης, μπορείτε να λάβετε βοήθεια από τον δήμο. Εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει.

 

Επικοινωνήστε πρώτα με τον δήμο σας

Από την 1η Μαρτίου 2022, κατά κανόνα, εσείς ως γονιός του παιδιού πρέπει πρώτα να έχετε συμμετάσχει σε ενημερωτική συνέντευξη με τον δήμο για να είναι δυνατή η κίνηση διαδικασίας στο δικαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι πριν πάτε στο δικαστήριο για μια διαφωνία για την επιμέλεια, εσείς οι γονείς πρέπει να προσπαθήσετε να επιλύσετε τη σύγκρουση με τη βοήθεια του δήμου. Συχνά είναι ένα τμήμα που ονομάζεται οικογενειακό δίκαιο που διεξάγει μια ενημερωτική συνέντευξη μαζί σας. Είναι ένας καλός τρόπος να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να συμφωνήσετε σε ό,τι αφορά τα παιδιά σας. Ως κηδεμόνας, έχετε πάντα το δικαίωμα να λάβετε μια κλήση εάν το ζητήσετε.

Μετά τη συνομιλία, εκδίδεται το λεγόμενο πιστοποιητικό συνομιλίας, το οποίο χρησιμοποιείται εάν οι γονείς δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία και επιλέξουν να αφήσουν την υπόθεση στο δικαστήριο.

– Τι συμβαίνει εάν ένας γονέας δεν θέλει να συμφωνήσει με τις κλήσεις πληροφοριών;

Το οικογενειακό δικαστήριο του δήμου πρέπει να προσφέρει στους γονείς μια κοινή ενημερωτική συνέντευξη. Εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι για αυτό, οι γονείς μπορούν να προσφερθούν ατομικές ομιλίες . Επικοινωνήστε με το οικογενειακό δικαστήριο εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις κλήσεις πληροφοριών και τα πιστοποιητικά.

– Πρέπει να έχουμε μια ενημερωτική συνέντευξη εάν έχουμε ήδη υποβάλει αίτηση διαζυγίου;

Ναι. Εσείς οι γονείς πρέπει να έχετε μια ενημερωτική συνάντηση με τον δήμο εάν, σε περίπτωση διαζυγίου σας, δεν συμφωνείτε για την επιμέλεια, τη διαμονή ή το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί.

 

Κάντε μια συμφωνία εάν συμφωνείτε

Εάν εσείς και ο άλλος γονέας του παιδιού συμφωνείτε για τη διαμονή, την επίσκεψη και την επιμέλεια, το οικογενειακό δίκαιο μπορεί να σας βοηθήσει να συντάξετε μια συμφωνία.

– Περισσότερα για συμφωνίες

Μια συμφωνία που συντάσσεται στο οικογενειακό δικαστήριο γίνεται νομικά δεσμευτική με τον ίδιο τρόπο όπως μια απόφαση στο περιφερειακό δικαστήριο εάν η επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας του δήμου αποφασίσει να εγκρίνει τη συμφωνία. Είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού που είναι καθοριστικό και στο επίκεντρο. Κατά γενικό κανόνα, ένα παιδί έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση και στους δύο γονείς, αλλά μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις.

Οι γονείς που συμφωνούν μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση στο περιφερειακό δικαστήριο για να αλλάξουν κατοικία, επαφή ή επιμέλεια. Το τέλος αίτησης είναι 900 SEK. Δεν υπάρχει ειδική φόρμα για αίτηση. Αντίθετα, γράψτε τι έχετε συμφωνήσει σε ένα απλό κομμάτι χαρτί. Μην ξεχάσετε να υπογράψετε.

Εάν θέλετε να αλλάξετε την επιμέλεια, πρέπει να επικοινωνήσετε με το οικογενειακό δικαστήριο ή το περιφερειακό δικαστήριο. Αν θέλετε μόνο να αλλάξετε τη διαμονή ή την επαφή του παιδιού, αρκεί να συμφωνήσετε και οι ίδιοι.

 

Το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο – μια ταινία για μια διαμάχη για την επιμέλεια

Σε μια διαφωνία για την επιμέλεια, το περιφερειακό δικαστήριο προσπαθεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιμέλεια, τη στέγαση και την πρόσβαση. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, το δικαστήριο αποφασίζει τι είναι καλύτερο για το παιδί.

Σημειώστε ότι από την 1η Μαρτίου 2022, εσείς ως γονέας του παιδιού θα πρέπει να έχετε συμμετάσχει σε ενημερωτικές συναντήσεις με τον δήμο, προκειμένου να είναι δυνατή η κίνηση διαδικασίας στο δικαστήριο.

Κείμενο της ταινίας:

Η ταινία αναφέρεται σε διαφορές σχετικά με την επιμέλεια και τι σημαίνει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού όταν το δικαστήριο αποφασίζει σε μια διαφωνία για την επιμέλεια. Μια μεσήλικα γυναίκα μπροστά σε μια κάμερα. Είναι σε μια δικαστική αίθουσα.

Το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο – μια ταινία για μια διαμάχη για την επιμέλεια.

Ylva: Γεια σου! Το όνομά μου είναι Ylva Myhrberg και είμαι δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο στο Norrtälje. Ως δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο, κρίνω, μεταξύ άλλων, σε υποθέσεις επιμέλειας, και αυτές είναι περιπτώσεις όπου οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα για τα παιδιά τους όσον αφορά την επιμέλεια, τη στέγαση και την κοινωνικοποίηση. Το λέμε διαφορές επιμέλειας.

Τι κάνουμε εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την επιμέλεια, τη διαμονή ή την επίσκεψη του παιδιού μας;

Ylva: Τι κάνεις αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις με τον άλλο γονιό πώς πρέπει να είναι τα πράγματα για το παιδί όσον αφορά την επιμέλεια, τη διαμονή και την κοινωνικοποίηση; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε κυρίως στο οικογενειακό δίκαιο του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένο το παιδί. Εκεί εργάζονται άνθρωποι που είναι πολύ καλοί στο να βοηθούν τους γονείς να βρουν λύσεις που είναι οι καλύτερες για αυτούς και για τα παιδιά.

Μια μητέρα και ένας πατέρας πηγαίνουν στο οικογενειακό δικαστήριο του δήμου. Στην είσοδο τους συναντά ένας υπάλληλος.

Ylva: Στο οικογενειακό δίκαιο, μπορείτε επίσης να λάβετε βοήθεια πηγαίνοντας σε συνομιλίες συνεργασίας και στη συνέχεια να λάβετε βοήθεια από άτομα με γνώση για να βρείτε μια λύση που είναι καλύτερη για το παιδί. Μπορείτε επίσης να λάβετε βοήθεια για τη σύνταξη μιας συμφωνίας και στη συνέχεια αυτή η συμφωνία ισχύει ως κρίση. Εάν δεν βρείτε λύση με τη βοήθεια του οικογενειακού δικαίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο περιφερειακό δικαστήριο. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο περιφερειακό δικαστήριο εάν το παιδί κινδυνεύει να υποστεί βλάβη με κάποιο τρόπο μέσω βίας ή απειλών. Γιατί τότε μπορεί να είναι σημαντικό να λάβετε μια γρήγορη απόφαση από το περιφερειακό δικαστήριο σχετικά με το τι πρέπει να ισχύει.

Η μητέρα συζητά τη διαφορά της επιμέλειας με έναν νόμιμο εκπρόσωπο.

Ylva: Πολλοί γονείς συμβουλεύονται έναν νομικό εκπρόσωπο πριν από μια διαφωνία για την επιμέλεια και μπορεί να είναι καλό να μιλήσετε με κάποιον που γνωρίζει πώς λειτουργεί και να λάβετε συμβουλές και συμβουλές. Αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Πρέπει να πληρώσετε μόνοι σας για δικηγόρο, αλλά μπορείτε να δείτε εάν έχετε νομική προστασία στην ασφάλεια του σπιτιού σας και μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για νομική βοήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για ποια θέματα μπορεί να αποφανθεί το περιφερειακό δικαστήριο; Για ποιες ερωτήσεις μπορεί να αποφανθεί το δικαστήριο; Αυτές είναι ερωτήσεις σχετικά με την επιμέλεια, τη διαμονή και την κοινωνικοποίηση. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;

Ylva: Επιμέλεια, είναι τυπικός όρος και σημαίνει ότι ο γονέας που έχει την επιμέλεια είναι αυτός που αποφασίζει για το παιδί σε πιο σημαντικά θέματα. Μπορεί να είναι τόπος διαμονής, μπορεί να είναι σχολείο ή νηπιαγωγείο και αν το παιδί θα πάρει διαβατήριο. Μπορείτε να έχετε από κοινού την επιμέλεια ως γονείς και είναι το πιο συνηθισμένο να έχετε από κοινού την επιμέλεια και μετά αποφασίζετε από κοινού. Είναι πολύ καλό για το παιδί να έχεις δύο γονείς που αποφασίζουν μαζί. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το παιδί. Στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε επίσης να έχετε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού και τότε μόνοι σας αποφασίζετε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για το παιδί.

Ylva: Στέγαση, που αποφασίζεται όταν οι γονείς έχουν από κοινού την επιμέλεια. Τότε το παιδί πρέπει να μένει μόνιμα με έναν από τους γονείς και τότε το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εάν οι ίδιοι οι γονείς δεν αποφασίσουν πώς θα είναι. Το παιδί μπορεί επίσης να ζει εναλλάξ σε ορισμένες περιπτώσεις, οπότε το παιδί ζει κανονικά με κάθε γονέα για μια εβδομάδα.

Ylva: Επίσκεψη σημαίνει ότι το περιφερειακό δικαστήριο παρέχει στο παιδί το δικαίωμα να επισκεφτεί τον γονέα με τον οποίο δεν ζει μόνιμα. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι ότι συναντιέστε για μια μέρα, δύο μέρες. Μπορεί να είναι μια συνάντηση το Σαββατοκύριακο ή μπορεί να είναι μια μεγαλύτερη συνάντηση από Πέμπτη έως Δευτέρα. Φαίνεται πολύ διαφορετικό γιατί διαφορετικά παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Πώς εξελίσσεται μια διαφωνία επιμέλειας;

Ylva: Τι συμβαίνει τότε όταν απευθύνεστε στο δικαστήριο και πώς μοιάζει μια διαδικασία επιμέλειας; Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι ένας γονέας υποβάλλει αίτηση κλήτευσης στο δικαστήριο όπου, για παράδειγμα, ζητείται η αποκλειστική επιμέλεια. Αυτό αποστέλλεται από το δικαστήριο στον άλλο γονέα που πρέπει να απαντήσει σε αυτό.

Η Ύλβα αναλαμβάνει και καλωσορίζει τους γονείς και τους νόμιμους εκπροσώπους στη συνάντηση.

Ylva: Το Επαρχιακό Δικαστήριο συγκαλεί συνεδρίαση. Καλούνται οι διάδικοι, οι γονείς και τυχόν εκπρόσωποι. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος, ο δικαστής συνήθως ξεκινά ρωτώντας εάν δεν θέλετε να συζητήσετε μια συναινετική λύση. Γιατί ακόμα και στο δικαστήριο, θέλουμε οι ίδιοι οι γονείς να συμφωνήσουν για το τι είναι καλύτερο για το παιδί. Θα το κάνουμε εάν δεν κριθεί ακατάλληλο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν πρέπει να μιλάτε για συναινετική λύση εάν, για παράδειγμα, υπήρξε βία ή απειλές. Συχνά οι γονείς, μαζί με τον δικαστή και πιθανούς εκπροσώπους, βρίσκουν μια λύση που είναι η καλύτερη για το παιδί. Μπορείτε να το γράψετε αυτό σε μια κρίση.

Ylva: Εάν οι γονείς δεν συμφωνούν, τότε το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να πάνε σε συνομιλίες συνεργασίας ή να συναντηθούν με έναν διαμεσολαβητή για να λάβουν βοήθεια για την εξεύρεση συμφωνίας που είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Εάν, παρά όλες τις προσπάθειες να τους πείσουν να συμφωνήσουν, οι γονείς δεν το κάνουν, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει έρευνα από την επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας του δήμου πριν από μελλοντική απόφαση. Σε μια τέτοια έρευνα, εξετάζετε τις συνθήκες του παιδιού και τις συνθήκες των γονιών, φυσικά. Ακούτε πρόσωπα αναφοράς. Μπορεί να είναι προσχολικό ή σχολικό προσωπικό. Υποβάλλετε επίσης αιτιολογημένη πρόταση απόφασης που λαμβάνει υπόψη το δικαστήριο.

Οι γονείς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι εισέρχονται στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ύλβα: Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας, τότε συγκαλείται κύρια ακρόαση όταν τελικά θα κριθεί η υπόθεση.

Ο δικαστής ξεκινά την κύρια δίκη.

Ύλβα: Σε μια τέτοια ακροαματική διαδικασία ακούγονται οι γονείς και τυχόν μάρτυρες. Μπορείτε επίσης να βασιστείτε σε γραπτές αποδείξεις. Πριν από την κύρια ακρόαση, ο δικαστής θέτει ξανά το ερώτημα εάν οι γονείς δεν θέλουν να βρουν συναινετική λύση. Μπορεί να φαίνεται ενοχλητικό, αλλά αφού είναι τόσο σημαντικό για το παιδί, έτσι γίνεται.

Ylva: Μετά την κύρια ακρόαση, η ετυμηγορία θα βγει σε δύο με τρεις εβδομάδες. Και εκεί είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ικανοποιημένοι με την ετυμηγορία και αυτό που αποφάσισε το δικαστήριο. Γιατί είναι η περίπτωση που κάποιος πρέπει να αποφασίσει για το τι είναι καλύτερο για το παιδί και αν οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ίδιοι, τότε το δικαστήριο είναι που πρέπει να λάβει αυτήν την απόφαση.

Πώς λαμβάνει το δικαστήριο την απόφασή του;

Ylva: Πώς καταλήγει το δικαστήριο στην απόφασή του; Είναι το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού που είναι καθοριστικό για όλες τις αποφάσεις στο δικαστήριο. Είναι ο Γονικός Κώδικας και η Σύμβαση για τα Παιδιά που το ρυθμίζουν. Είναι το συμφέρον του παιδιού που είναι καθοριστικό. Τίποτα άλλο. Αυτό που αξιολογούμε είναι ο κίνδυνος τραυματισμού των παιδιών, η έκθεση παιδιών ή κάποιου άλλου στην οικογένεια σε απειλές ή βία, τα παιδιά που κρατούνται ή απομακρύνονται και η ανάγκη των παιδιών για στενή και καλή επαφή και με τους δύο γονείς τους.

Ύλβα: Λαμβάνεται υπόψη και η ικανότητα των γονιών να συνεργάζονται σε θέματα που αφορούν το παιδί. Η θέληση των παιδιών είναι επίσης σημαντική με βάση την ηλικία και την ωριμότητά τους. Το τι είναι δίκαιο ή το καλύτερο για έναν από τους γονείς δεν έχει κανένα νόημα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το καλύτερο συμφέρον του κάθε παιδιού. Δεν έχει σημασία που θέλετε να τιμωρήσετε έναν γονέα ή να επιβραβεύσετε έναν γονέα, αποζημιώστε έναν γονέα. Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη με κανέναν τρόπο μεταξύ των γονιών να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί. Είναι το συμφέρον του παιδιού που είναι καθοριστικό και τίποτα άλλο.

 

Διαφωνία επιμέλειας στο περιφερειακό δικαστήριο

Κάθε υπόθεση είναι μοναδική, αλλά ο χειρισμός του δικαστηρίου είναι συνήθως ο ίδιος για τις περισσότερες διαφορές επιμέλειας.

Έτσι η υπόθεση ξεκινά στο περιφερειακό δικαστήριο:

Προκειμένου ένα δικαστήριο να εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με την επιμέλεια ενός παιδιού, τη στέγαση του παιδιού ή το δικαίωμα πρόσβασης του παιδιού, απαιτείται ένας από εσάς που είναι ο γονέας να υποβάλει αίτηση για κλήση.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο εάν μια υπόθεση διαζυγίου εκκρεμεί ήδη στο περιφερειακό δικαστήριο. Εάν μια υπόθεση διαζυγίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μπορούν επίσης να τεθούν ερωτήματα σχετικά με την επιμέλεια, τη στέγαση και την πρόσβαση σε αυτήν την περίπτωση.

Εάν ο ένας γονέας έχει υποβάλει αίτηση για κλήση σε θέμα που σχετίζεται με την επιμέλεια, τη στέγαση ή την πρόσβαση, ο άλλος γονέας μπορεί επίσης, χωρίς να υποβάλει κλήση, να ζητήσει από το περιφερειακό δικαστήριο να αποφασίσει με συγκεκριμένο τρόπο.

Πριν υποβληθεί μια κλήση στο περιφερειακό δικαστήριο, εσείς οι γονείς πρέπει πρώτα να έχετε συμμετάσχει σε ενημερωτικές συναντήσεις με τον δήμο για να προσπαθήσετε να επιλύσετε τη σύγκρουση.

Το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει για συνομιλίες συνεργασίας, έρευνα και διαμεσολάβηση:

Σε μια διαφωνία για την επιμέλεια, το δικαστήριο φροντίζει πάντα για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Συχνά είναι καλύτερο για το παιδί εάν μπορείτε ως γονείς να καταλήξετε σε συμφωνία. Επομένως, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να δώσει εντολή στο οικογενειακό δίκαιο του δήμου να έχει συλλογικές συζητήσεις μαζί σας.

Το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί επίσης να αποφασίσει ότι το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας και το οικογενειακό δικαστήριο πρέπει να παράσχουν πληροφορίες ή να διεξαγάγουν έρευνα για να δουν τι είναι καλύτερο για το παιδί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας κοινωνικός λειτουργός συναντά τους γονείς σας και, κατά γενικό κανόνα, επίσης το παιδί.

Μερικές φορές το περιφερειακό δικαστήριο αναθέτει έναν διαμεσολαβητή εκτός του δικαστηρίου για να προσπαθήσει να βοηθήσει τους γονείς σας να βρουν μια συναινετική λύση προς το συμφέρον του παιδιού.

Εκπρόσωπος σε διαφορά επιμέλειας:

Εσείς επιλέγετε μόνοι σας εάν θέλετε έναν πράκτορα ή όχι. Εσείς που παίρνετε τη βοήθεια ενός πράκτορα πρέπει να αναλάβετε μόνοι σας το κόστος του πράκτορα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δυνατό να λάβετε αποζημίωση μέσω της ασφάλισης του σπιτιού σας σε σχέση με μια διαφορά, τη λεγόμενη νομική προστασία. Εάν δεν έχετε αυτήν την επιλογή, μπορείτε σε ορισμένες περιπτώσεις να λάβετε νομική βοήθεια από το κράτος για μέρος του κόστους. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στις πληροφορίες για Νομική Βοήθεια.

Κόστος αίτησης για κλήτευση:

Εσείς που κάνετε αίτηση για κλήση πρέπει να καταβάλετε τέλος αίτησης 900 SEK στο δικαστήριο. Εάν υπάρχει ήδη μια υπόθεση διαζυγίου σε εξέλιξη στο δικαστήριο, δεν χρειάζεται να πληρώσετε κανένα πρόσθετο τέλος αίτησης.

Σχετικά με τη φύλαξη, τη διαμονή και την επικοινωνία

Μια διαφωνία μπορεί να αφορά μόνο ένα από τα μέρη ή πολλά μέρη ταυτόχρονα. Διαβάστε περισσότερα για το τι σημαίνουν οι όροι.

 

Επιμέλεια παιδιών

Όποιος έχει την επιμέλεια ενός παιδιού είναι υπεύθυνος για τις προσωπικές συνθήκες του παιδιού. Τα παιδιά έχουν, μεταξύ άλλων, δικαίωμα στη φροντίδα, την ασφάλεια, την υποστήριξη και την εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι οι κηδεμόνες έχουν την ευθύνη να αποφασίζουν για θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, το σχολείο, την υγειονομική περίθαλψη και την αίτηση για διαβατήριο. Το ίδιο το παιδί έχει επίσης πάντα το δικαίωμα να μιλήσει και όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερο ο κηδεμόνας πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις και τις απόψεις του παιδιού.

Από κοινού ή αποκλειστική επιμέλεια

Στην κοινή επιμέλεια, οι γονείς πρέπει να συμφωνήσουν και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις μαζί. Εάν ένας γονέας έχει την αποκλειστική επιμέλεια, όλη αυτή η ευθύνη περνά σε αυτόν. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο γονέας μπορεί να χρειαστεί να ενημερώσει τον άλλον για πράγματα που είναι σημαντικό να γνωρίζει για το παιδί.

Διαφωνία επιμέλειας

Εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς θέλουν να αλλάξουν ποιος θα έχει την επιμέλεια ενός παιδιού, απαιτείται συμφωνία ή δικαστική απόφαση. Εάν οι γονείς δεν συμφωνούν, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει. Το τι αποφασίζει το δικαστήριο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά αυτό που είναι καθοριστικό είναι το καλύτερο για το παιδί.

Επιμέλεια – εάν οι γονείς είναι παντρεμένοι

Εάν οι γονείς είστε παντρεμένοι μεταξύ τους όταν γεννιέται το παιδί, αναλαμβάνετε και οι δύο την επιμέλεια του παιδιού. Εάν παντρευτείτε μετά τη γέννηση του παιδιού, η επιμέλεια γίνεται συνήθως από κοινού με το γάμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κοινή επιμέλεια παραμένει ακόμη και αν χωρίσετε.

Επιμέλεια – εάν οι γονείς δεν είναι παντρεμένοι

Εάν οι γονείς σας δεν παντρεύεστε ο ένας με τον άλλον όταν γεννιέται το παιδί, η μητέρα έχει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού. Ωστόσο, μπορείτε να αποφασίσετε ότι η επιμέλεια πρέπει να είναι κοινή. Μια τέτοια συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας του δήμου. Εάν οι γονείς δεν είστε παντρεμένοι μεταξύ τους όταν γεννιέται το παιδί, η επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας είναι υποχρεωμένη να προσπαθήσει να βρει ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού. Ο πατέρας του παιδιού μπορεί να επιβεβαιώσει την πατρότητα με το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας. Σε σχέση με την επιβεβαίωση της πατρότητας, εσείς οι γονείς μπορείτε να αναφέρετε ότι επιθυμείτε την κοινή επιμέλεια. Μπορείτε επίσης να δηλώσετε την κοινή επιμέλεια αργότερα, αλλά στη συνέχεια απευθείας στη Σουηδική Φορολογική Υπηρεσία. Για να είναι δυνατό αυτό, δεν πρέπει να έχει ληφθεί προηγούμενη απόφαση για την επιμέλεια. Εσείς οι γονείς μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε περιφερειακό δικαστήριο με αίτημα κοινής επιμέλειας.

Κηδεμονία – εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς πεθάνουν

Εάν ένας από εσάς πεθάνει, ο άλλος γονέας αναλαμβάνει κανονικά την επιμέλεια του παιδιού. Εάν ο γονέας που πεθαίνει είχε την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφασίσει ότι η επιμέλεια ανατίθεται σε έναν ή δύο ειδικά διορισμένους κηδεμόνες, για παράδειγμα σε συγγενή ή θετό γονέα. Αυτό που αποφασίζει είναι το καλύτερο για το παιδί. Εάν πεθάνουν και οι δύο γονείς, θα ανατεθεί η επιμέλεια σε έναν ή δύο ειδικά διορισμένους κηδεμόνες, για παράδειγμα ένας συγγενής ή ένας θετός γονέας.

Διαμονή

Όταν είστε δύο γονείς που δεν συγκατοικούν και έχουν από κοινού την επιμέλεια ενός παιδιού, το παιδί μπορεί να ζήσει με έναν από τους δύο ή και με τους δύο. Ένα δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει με ποιον από εσάς θα συγκατοικήσει το παιδί εάν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μόνοι σας. Αυτό που είναι καθοριστικό είναι το καλύτερο για το παιδί.

Μπορείτε επίσης να γράψετε μια συμφωνία για το με ποιον θα ζήσει το παιδί. Μια τέτοια συμφωνία ισχύει με τον ίδιο τρόπο όπως και μια απόφαση εάν έχει εγκριθεί από το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας.

Παιδική κοινωνικοποίηση

Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον γονέα με τον οποίο δεν ζει. Η αλληλεπίδραση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της συνάντησης του παιδιού και του γονέα ή μέσω άλλης επαφής, για παράδειγμα μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης.

Η κοινωνικοποίηση είναι για το παιδί. Το πώς θα πρέπει να φαίνεται η αλληλεπίδραση ενός παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν ζει το παιδί πρέπει να προσδιορίζεται με βάση το τι είναι καλύτερο για το παιδί. Ως γονείς, έχετε κοινή ευθύνη για το παιδί να έχει την επαφή που χρειάζεται με τον γονέα που δεν ζει μαζί του. Ο γονέας με τον οποίο ζει το παιδί πρέπει να παρέχει πληροφορίες για το παιδί που διευκολύνουν την επαφή.

 

Χρονοδιάγραμμα για την επιμέλεια, τη διαμονή και την πρόσβαση:

  1. Η αίτηση φθάνει στο περιφερειακό δικαστήριο

Το δικαστήριο ελέγχει εάν έχει καταβληθεί το τέλος αίτησης και εάν η αίτηση έχει υποβληθεί στο σωστό δικαστήριο.

Το δικαστήριο εξετάζει ολόκληρη την αγωγή και βλέπει αν υπάρχει ενδιάμεση αξίωση. Η ενδιάμεση αξίωση είναι ένα αίτημα προς το δικαστήριο να λάβει απόφαση σχετικά με το τι θα πρέπει να ισχύει έως ότου κριθεί οριστικά η υπόθεση. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να ισχύει για μια απόφαση σχετικά με την πρόσβαση.

  1. Το περιφερειακό δικαστήριο μηνύει το άλλο μέρος

Το περιφερειακό δικαστήριο στέλνει όλα τα έγγραφα στον άλλο γονέα μαζί με μια κλήση. Αυτός που λαμβάνει κλήση (ο κατηγορούμενος) πρέπει να υποβάλει απάντηση στο περιφερειακό δικαστήριο με τη στάση του. Δηλαδή, εάν παραχωρείτε, συμφωνείτε ή εάν αμφισβητείτε, αντιτάσσεστε, αυτό που ζητά ο άλλος γονέας.

Εάν ο εναγόμενος, δηλαδή ο γονέας που ενάγεται, συμφωνήσει με το αίτημα, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί συχνά να εκδώσει απόφαση και να κλείσει την υπόθεση. Συνήθως, πρέπει πρώτα να επιτραπεί στο συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας στο δήμο του παιδιού να κάνει δήλωση. Δεν αρκεί να συμφωνούν οι γονείς. Η απόφαση πρέπει να είναι πάντα προς το συμφέρον του παιδιού. Για να μπορέσει το δικαστήριο να το εκτιμήσει αυτό, χρησιμοποιείται συχνά το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο μπορεί να διεξαγάγει έρευνα ή να παράγει πληροφορίες για το δικαστήριο.

  1. Το περιφερειακό δικαστήριο καλεί τα μέρη σε προφορική προετοιμασία

Εάν οι γονείς δεν συμφωνούν, το περιφερειακό δικαστήριο συνήθως συγκαλεί μια πρώτη συνάντηση, μια προφορική προετοιμασία.

Σκοπός της συνάντησης είναι οι γονείς να πουν στον κριτή τι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για το παιδί. Ο δικαστής προσπαθεί μαζί με τους διαδίκους να καταλήξουν στο τι πρέπει να αποφασίσει το περιφερειακό δικαστήριο.

Μπορεί οι γονείς να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια λύση κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Εάν η συμφωνία των γονέων ταιριάζει με αυτό που είναι καλύτερο για το παιδί, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να συντάξει μια απόφαση και να κλείσει την υπόθεση.

Εάν οι γονείς δεν συμφωνήσουν, ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει τι θα ισχύει μέχρι νεωτέρας, όσο η διαμάχη είναι σε εξέλιξη. Ονομάζεται ενδιάμεση απόφαση.

  1. Η Κοινωνική Επιτροπή διενεργεί έρευνα

Το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να συγκεντρώσει έρευνα από την επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας στο δήμο του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι κοινωνικοί λειτουργοί συναντούν τους γονείς και συχνά το παιδί καθώς και άλλα άτομα, για παράδειγμα το προσωπικό στο νηπιαγωγείο του παιδιού.

Σκοπός της έρευνας είναι η επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας να δει τι είναι καλύτερο για το παιδί όσον αφορά την επιμέλεια, τη στέγαση και την κοινωνικοποίηση. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο πιο σημαντική είναι η δική του γνώμη.

Συνήθως, το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας υποβάλλει επίσης πρόταση για το πώς πρέπει να αποφασίσει το περιφερειακό δικαστήριο.

Το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί επίσης να αναθέσει στην επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας να πραγματοποιήσει συνομιλίες συνεργασίας με τους γονείς για να δει εάν μπορούν να επιλύσουν οι ίδιοι τη διαφορά.

Εάν το παιδί το χρειάζεται, για παράδειγμα επειδή το παιδί δεν είχε προηγουμένως πολλή επαφή με τον γονέα με τον οποίο θα έπρεπε να έχει επαφή το παιδί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το περιφερειακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι ένα άτομο που ορίζεται από το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας (κοινωνική υποστήριξη) πρέπει να είναι παρόν στην κοινωνική επίσκεψη.

  1. Εάν είναι απαραίτητο, το περιφερειακό δικαστήριο ζητά τη συνέχιση της προφορικής προετοιμασίας

Όταν υπάρχει λόγος, οι γονείς μπορούν να κληθούν σε άλλη συνάντηση.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, όταν το περιφερειακό δικαστήριο έχει αποφασίσει για συνομιλίες συνεργασίας και μετά θέλετε να μάθετε πώς πήγαν αυτές οι συνομιλίες.

  1. Το Επαρχιακό Δικαστήριο διεξάγει την κύρια συζήτηση

Σε μια κύρια ακρόαση, μπορεί να είναι μόνο ένας δικαστής ή ένας δικαστής και τρεις ένορκοι που κρίνουν μαζί. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν ένορκους ή όχι.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ακρόασης, οι γονείς μπορούν να πουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστηρίου και των εκπροσώπων του άλλου.

Οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ποιοι μάρτυρες θέλουν να ακουστούν κατά την κύρια ακρόαση. Μπορούν επίσης να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία στο περιφερειακό δικαστήριο στα οποία επιθυμούν να παραπέμψουν.

  1. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου λαμβάνει χώρα σε απόφαση

Μετά την κύρια συζήτηση το δικαστήριο συζητά και αποφασίζει. Αυτό στη συνέχεια καταγράφεται σε μια απόφαση που αποστέλλεται στους γονείς.

Στην κρίση, συνήθως όλα τα αμφισβητούμενα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα ποιος θα έχει την επιμέλεια. Άλλες φορές μπορεί να είναι πολύ λεπτομερές, για παράδειγμα σχετικά με το πώς και πού πρέπει να παραδοθεί και να παραληφθεί το παιδί ή πού θα γιορτάσει το παιδί τις διακοπές τα επόμενα χρόνια.

Στην ετυμηγορία μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός τριών εβδομάδων.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.