Υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει επικοινωνία των γονέων με το παιδί: Δεν υπάρχει δικαιολογία έλλειψης συνεργασίας μετά το διαζύγιο.

Πηγή: https://www.dikastiko.gr/eidhsh/ypochreosi-toy-kratoys-na-exasfalizei-epikoinonia-ton-goneon-me-to-paidi-den-yparchei-dikaiologia-elleipsis-synergasias-meta-to-diazygio/?fbclid=IwAR1xO5ZgH5EXuGt-E5DadDUbFpjCkYU-SvTqpD2aVNLVX3PoDpVvVM-0stw

Την ανεπάρκεια των δικαστικών αρχών για την επικοινωνία γονέων με το παιδί τους διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς η έλλειψη συνεργασίας των χωρισμένων γονέων στάθηκε εμπόδιο.

Τι προβλέπει δικαστική απόφαση:

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ ακόμη και στις περιπτώσεις όπου «η διαφωνία και η έλλειψη συνεργασίας των χωρισμένων γονέων για την υλοποίηση της επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα που δεν συγκατοικεί δεν απαλλάσσει αρχές από τις θετικές τους υποχρεώσεις δυνάμει του άρθρου 8. Αυτές οφείλουν  να λάβουν μέτρα που θα συμβιβάζουν τα συγκρουόμενα συμφέροντα και θα αποκαθιστούν την επικοινωνία. Η καταλληλότητα δε των μέτρων κρίνεται από την ταχύτητα εφαρμογής τους, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις σχέσεις παιδιού και γονέα».

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολωνικές αρχές «δεν κατόρθωσαν να προβούν σε επαρκείς και αποτελεσματικές προσπάθειες για την επιβολή του δικαιώματος του προσφεύγοντος να επικοινωνήσει με το παιδί του».

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο ΕΔΔΑ μετά την προσφυγή του πατέρα κατά των πολωνικών αρχών, οι οποίες δεν έλαβαν κάποια μέριμνα για τη διατήρηση της επαφής με την κόρη του, με αποτέλεσμα να του επιδικαστεί αποζημίωση 8.500 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης:

Η κόρη του προσφεύγοντος  Χ. γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Ο προσφεύγων χώρισε με την μητέρα της Μ.Μ. λίγο μετά τη γέννηση της κόρης τους, τον Μάρτιο του 2010.

Τον Μάιο του 2010, ο προσφεύγων ζήτησε από το Περιφερειακό Δικαστήριο να ρυθμίσει τα δικαιώματα επικοινωνίας με την Χ. λόγω της άρνησης της Μ.Μ. να τον αφήσει να εμπλακεί στη ζωή του παιδιού.

Το δικαστήριο χορήγησε στον προσφεύγοντα δικαιώματα επικοινωνίας με την κόρη του για δύο ώρες, συγκεκριμένες μέρες, χωρίς την παρουσία της μητέρας και μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού. Ο προσφεύγων, όμως, δεν είχε κανονική επικοινωνία με την κόρη του. Τις ημέρες επικοινωνίας, η Χ. αρνούνταν να περάσει χρόνο με τον προσφεύγοντα, καθώς, προφανώς, δεν ήταν συναισθηματικά προετοιμασμένη για τις επισκέψεις.

Τον Απρίλιο του 2015 η Μ.Μ. παντρεύτηκε και, τον Αύγουστο του 2016, μετακόμισε με την Χ. στη Βαρσοβία. Ενημέρωσε τον προσφεύγοντα  για αυτό σχεδόν ένα μήνα αργότερα, παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένη να λάβει την προηγούμενη συγκατάθεσή του για οποιαδήποτε αλλαγή του τόπου διαμονής του παιδιού. Ο προσφεύγων δεν ενημερώθηκε για τη νέα διεύθυνση της κόρης του μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2016.

Το ΕΔΔΑ τόνισε ότι ο προσφεύγων ζήτησε δύο φορές από το εθνικό δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμα στην Μ.Μ. για τη μη συμμόρφωσή της με τις δικαστικές αποφάσεις για επικοινωνία. Οι δυσκολίες στη διευθέτηση της επικοινωνίας οφείλονταν ομολογουμένως σε μεγάλο βαθμό στην έχθρα μεταξύ της Μ.Μ. και του προσφεύγοντος.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.