Κλινικός Ψυχολόγος στην Καλιφόρνια με επαγγελματικό υπόβαθρο σε: (1) Σύγκρουση για την επιμέλεια παιδιού που εμπλέκεται στο δικαστήριο, (2) Σύγκρουση γονέα-παιδιού και οικογένειας, (3) Παιδική κακοποίηση και πολύπλοκο τραύμα, (4) Παθολογία προσκόλλησης στην παιδική ηλικία, (5) Παθολογία παραληρητικής διαταραχής σκέψης, (5) Ψυχική Υγεία Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας ADHD & διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Πηγή: https://drcachildress-consulting.com/
Η κατασκευή της «γονικής αποξένωσης» έχει μια αμφιλεγόμενη ιστορία. Ένα μοντέλο «γονικής αποξένωσης» που βασίζεται στην προσκόλληση φέρνει τέρμα στη διαμάχη. Ένα μοντέλο «γονικής αποξένωσης» που βασίζεται στην προσκόλληση χρησιμοποιεί καθιερωμένες δομές και αρχές της επαγγελματικής ψυχολογίας για να περιγράψει πλήρως τις ψυχολογικές και διαπροσωπικές διαδικασίες που δημιουργούν τα συμπτώματα της «γονικής αποξένωσης». Ορίζοντας τη «γονική αποξένωση» σε τυπικές και καθιερωμένες ψυχολογικές αρχές και κατασκευές, ένα μοντέλο που βασίζεται στην προσκόλληση προσδιορίζει ένα σύνολο συγκεκριμένων διαγνωστικών δεικτών που μπορούν να προσδιορίσουν αξιόπιστα τη «γονική αποξένωση» ενώ διαφοροποιούν τη «γονική αποξένωση» από άλλες πηγές σύγκρουσης γονέα-παιδιού. Ένα μοντέλο που βασίζεται στην προσκόλληση για την κατασκευή της «γονικής αποξένωσης» προσδιορίζει επίσης συγκεκριμένους τομείς επαγγελματικής εξειδίκευσης και γνώσης που είναι απαραίτητοι για την επαγγελματικά ικανή διάγνωση και θεραπεία αυτού του ειδικού πληθυσμού παιδιών και οικογενειών. Τα παιδιά αξίζουν μια παιδική ηλικία απαλλαγμένη από το άγχος της σύγκρουσης των γονιών τους και οι γονείς αξίζουν να αγαπούν και να αγαπιούνται από τα παιδιά τους. Ένα μοντέλο «γονικής αποξένωσης» που βασίζεται στην προσκόλληση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία λύσης στην οικογενειακή τραγωδία της «γονικής αποξένωσης» στο διαζύγιο υψηλών συγκρούσεων.
Όπως περιγράφει στο βιβλίο του, Foundations (Childress, 2015), όταν οι τρεις διαγνωστικοί δείκτες που αναγνωρίζονται εκεί είναι παρόντες στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του παιδιού, υπάρχει ΜΟΝΟ μία πιθανή εξήγηση, δηλαδή, ότι ο αποξενωτής γονέας δημιουργεί μια κοινή κατανόηση στο παιδί και ψευδή (πλασματική, τεχνητά δημιουργημένη) δευτερεύουσα παθολογία προσκόλλησης. Ο γονέας χειραγώγησης (τόσο του παιδιού όσο και των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την επιμέλεια αυτού) αποσκοπεί στην κάλυψη των συναισθηματικών και ψυχολογικών αναγκών του.
«Εάν γνωρίζετε το μοτίβο, θα δείτε την παθολογία. Εάν δεν γνωρίζετε πως λειτουργεί το σχέδιο, θα σας φανεί χαοτικό και μπερδεμένο.
Αν γνωρίζετε το μοτίβο, είναι απλό. Το τραύμα είναι απλό – αναπαράγει το μοτίβο ξανά και ξανά προσπαθώντας να «δουλέψει» το άλυτο τραύμα.
Υπάρχει ένα οριακό μοτίβο-μαμά – Ευάλωτη Σκοτεινή Τριάδα.
Υπάρχει ένα μοτίβο ναρκισσιστικού πατέρα – Dark Triad & Dark Tetrad.
Και οι δύο παρουσιάζουν ένα παιδί που απορρίπτει τον γονέα-στόχο, ωστόσο το καθένα παρουσιάζει διαφορετικά κύρια συμπτώματα – μια διαφορετική αίσθηση.
Το μοτίβο οριακής μαμάς (VDT) έχει υψηλότερο άγχος και ψευδείς ισχυρισμούς. Το μοτίβο του ναρκισσιστικού μπαμπά (Σκοτεινή Τριάδα/Τετράδα) έχει μεγαλύτερη αίσθηση κακοποίησης συζύγου χρησιμοποιώντας το παιδί ως όπλο, με υψηλότερο θυμό και εχθρότητα.»