Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου

Του Παναγιώτη Γκούβερη

«Aπό τη γονική αποξένωση στην υγειονομική κακοποίηση ανηλίκων»

ISBN 978-960-02-4075-7, 1η έκδοση 2023

https://papazissi.gr/product/minxaouzen-dia-antiprosopou/
1977. Ο παιδίατρος ROY MEADOW περιγράφει την πλέον θανατηφόρα μορφή παιδικής κακοποίησης την οποία και αποκαλεί Munchausen Syndrome by proxy: γονείς οι οποίοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να καταφέρουν περιττά χειρουργεία, αχρείαστες νοσηλείες και αναίτιες φαρμακοδοσίες προς το παιδί τους. Εξαπατούν όποιον παιδίατρο βρεθεί στο διάβα τους. Σήμερα, εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων σε έδαφος Munchausen που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης: γονείς φυλακίστηκαν, παιδιά απομακρύνθηκαν από τη φυσική τους οικογένεια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα αμφισβητούν την ύπαρξη της διαταραχής. Παραδόξως, η ελληνική δικαιοσύνη ουδέποτε έχει εκδώσει –έστω μία– απόφαση παραδοχής υγειονομικής κακοποίησης ανηλίκου. Στην παρούσα προσπάθεια επιδιώκω την ανάδειξη σχημάτων και συλλογιστικής διά της οποίας επιχείρησα να προσεγγίσω εκφάνσεις του συνδρόμου στο ελληνικό παράδειγμα.

Το βιβλίο κινείται στα μονοπάτια του συνδρόμου Μινχάουζεν και του συσχετισμού του με το σύνδρομο γονικής αποξένωσης. Στατιστικά στοιχεία και βιβλιογραφικές αναφορές έρχονται στο φως για τη σύνδεση των δύο συνδρόμων και τις καταστροφικές του συνέπειες στους ανηλίκους.

Ο Παναγιώτης Γκούβερης είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1981). Ζει και εργάζεται στην πόλη των Σερρών ως Ειδικός Παιδαγωγός (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας). Διδάσκει Αναπτυξιακή και Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. (ΑΣΠΑΙΤΕ Σερρών). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ανθρωπολογία της Υγείας και τις Μορφές Κακοποίησης Ανηλίκων. Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.