Απόφαση-καταπέλτης Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την Ελλάδα: «Οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα σε υπόθεση πατέρα που δεν έβλεπε τα παιδιά του»

Απόφαση-καταπέλτης Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την Ελλάδα: «Οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα σε υπόθεση πατέρα που δεν έβλεπε τα παιδιά του»

Πηγή: https://www.zougla.gr/greece/article/apofasi-sta8mos-edad-i-elinikes-arxes-den-alavan-eparki-metra-se-ipo8esi-patera-pio-den-evlepe-ta-pedia-tou

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023

Απόφαση ορόσημο για το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης στην Ελλάδα, έλαβε την 23.05.2023 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Η υπόθεση αφορούσε την περίπτωση Έλληνα πατέρα, που παρά την ύπαρξη Δικαστικών Αποφάσεων που του έδιναν δικαίωμα επικοινωνίας με τις δύο ανήλικες κόρες του, μετά το διαζύγιο του τον Ιανουάριο του 2016  παρεμποδίζονταν από την πρώην σύζυγο του να έχει επαφή και επικοινωνία με αυτές.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, η επικοινωνία του πατέρα με τις ανήλικες κόρες του είχε οριστεί αρχικά να γίνεται στο Α.Τ. Κηφισίας, εξαιτίας της πολεμικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι. Στη συνέχεια η μητέρα των παιδιών αποφάσισε να μετακομίσει τα μόνιμα στο νησί της Τήνου με τα παιδιά, χωρίς την ενημέρωση ή την συναίνεση του πατέρα.

Ο πατέρας κατήγγειλε ότι η άρνηση των ανήλικων παιδιών του να επικοινωνήσουν μαζί του ήταν προϊόν υποβολής και επηρεασμού της βούλησής τους, από την πρώην σύζυγο του.

Τα Ελληνικά Δικαστήρια διέταξαν πραγματογνωμοσύνη από Παιδοψυχίατρο για να βρεθούν τα αληθινά αίτια της άρνησης των ανήλικων τέκνων να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους. Διατάχτηκε η ψυχολογική εξέταση των παιδιών και της μητέρας.

Η μητέρα αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να προσέλθει με τα παιδιά στο διορισμένο από το Δικαστήριο Παιδοψυχίατρο.

Το συμπέρασμα του Πραγματογνώμονα ήταν πως η άρνηση της μητέρας είναι ισχυρή ένδειξη πως αυτή επηρέαζε τις κόρες της στην άρνηση επικοινωνίας.

Ο πατέρας προσέφυγε στις Αρχές για τις δυσκολίες και τα εμπόδια επικοινωνίας που αντιμετώπιζε, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ήταν ο μοναδικός δρόμος για τον πατέρα, το οποίο έκρινε, πως οι Ελληνικές αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να εκτελεστούν αποτελεσματικά  οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν το δικαίωμα του πατέρα, να έχει επαφή και επικοινωνία με τις ανήλικες κόρες του.

Επίσης έκρινε, πως οι Ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστούν οι δικαστικές εντολές για Συμβουλευτική στη μητέρα. Δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εκτελεστεί η δικαστική πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια άρνησης των παιδιών να επικοινωνήσουν με τον πατέρα τους.

Επίσης πως δεν έλαβαν υπ’ όψη, τις αναφορές των κοινωνικών υπηρεσιών που προέτρεπαν τη μητέρα να δώσει επικοινωνία των παιδιών με τον πατέρα.

Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου έκρινε, πως οι Αρχές ανέχτηκαν τη συμπεριφορά της μητέρας, που δεν συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις, και μάλιστα χωρίς καμία συνέπεια για αυτήν.

Το Δικαστήριο ανωνυμοποίησε τα στοιχεία του προσφεύγοντα πατέρα στην απόφασή του, για προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής.

Οι δικηγόροι του Έλληνα πατέρα που τον εκπροσώπησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν πως η Απόφαση αποτελεί ένα δυνατό μήνυμα ευαισθητοποίησης κατά της πατρικής αποξένωσης, που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.