30ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, Θεσσαλονίκη, 26–29 Μαΐου 2022 – Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΨΕ)
Στο 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) που έλαβε χώρα στις 26-29 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκε σαν θέμα η Γονική Αποξένωση. Υπήρξαν τρεις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων επί του θέματος, οι περιλήψεις των οποίων εμπεριέχονται στον τόμο 33 του τριμηνιαίου περιοδικού «Ψυχιατρική» της ΕΨΕ που εκδόθηκε ως πρόσθετο.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα των περιλήψεων των εισηγήσεων (και το εισαγωγικό σημείωμα):
Εισαγωγικό σημείωμα: Η γονική αποξένωση, πέρα από τη συζήτηση κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να χαρακτηριστεί ως νοσολογική οντότητα, δεν παύει να αποτελεί μια κατάσταση πραγματική, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ανάπτυξη του παιδιού όσο και στη λειτουργία όλης της οικογένειας.
Απόστολος Βούρδας (Δρ. Παιδοψυχίατρος, MRCPscyh, CCST, Πραγματογνώμονας του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιά, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας): Τα περιστατικά γονικής αποξένωσης φημίζονται για την πολυπλοκότητά τους και τις πολυδιάστατες πλευρές ψυχοπαθολογίας που μπορεί να εμφανίσουν. Κατηγορίες για κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία, καταγγελίες στην εισαγγελία ανηλίκων, περιορισμός ή παύση της επικοινωνίας ή και γενικότερα της συμμετοχής του γονέα στόχου στην ανατροφή του παιδιού είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους παρουσίασης των περιστατικών αυτών.
Φωτεινή Κωνσταντοπούλου (Δικαστική Ψυχολόγος, Μ.Α. Forensic Psychology, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Ιατρική Σχολή): Η γονική αποξένωση είναι μία κατάσταση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλους τρόπους. Στη μία άκρη του φάσματος μπορεί να βρίσκονται περιστατικά ήπιας βαρύτητας και περιορισμένης σχετικά έκθεσης του παιδιού σε μια εκστρατεία δυσφήμισης του γονέα στόχου.
Ψαρρά ΜΛ (PhD, Κλινική ψυχολόγος, Β’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ Αττικόν): Γονική αποξένωση είναι η ψυχική και φυσική απομάκρυνση του παιδιού από τον ένα γονέα, η οποία του επιβάλλεται από τον άλλον γονέα που συνήθως έχει την επιμέλειά του, μετά από ένα συγκρουσιακό διαζύγιο. Τα κίνητρα ενός γονέα-αποξενωτή ποικίλλουν, ωστόσο κλινικές έρευνες στα πεδία της ψυχικής υγείας συγκλίνουν ότι υπάρχουν κάποια κοινά για όλους.
Οι πλήρεις περιλήψεις των εισηγήσεων και το εισαγωγικό σημείωμα στις σελίδες 39 και 40.
Περισσότερα:
ΕΨΕ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ-2022