2η-Ιστορία Αποξενωμένο Τέκνο

Ο Μάνος, ο αδελφός μου,  παντρεύτηκε την Όλγα, ένα αποξενωμένο από τον πατέρα της κορίτσι, χωρισμένων γονιών. Προσκολλημένη στη μητέρα της η Όλγα, δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι. Ο Μάνος ανέλαβε όλα τα έξοδα της Όλγας, τα χρέη της ίδιας και της οικογενείας της, καθώς και τα έξοδα του σπιτιού.

Ήρθαν οι δύο γιοί τους στη ζωή, γεγονός που θα έπρεπε να κάνει τη νύφη μου να επικεντρωθεί στην οικογένεια τους. Αντίθετα, αμέσως μετά τη δεύτερη γέννα, άρχισε να εμφανίζει έντονα και αναίτια ξεσπάσματα θυμού. Ο αδελφός μου υποψιαζόμενος επιλόχιο κατάθλιψη τη συμβούλεψε να επισκεφτούν ειδικό. Εκείνη αρνιόταν πεισματικά, μέχρι που εγκατέλειψε τη κοινή συζυγική τους στέγη, πήρε τα παιδιά και πήγε να ζήσει με τη μητέρα της και τον πατριό της.

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε με ψευδείς κατηγορίες ενδοοικογενειακής βίας αποσκοπώντας στη λύση του γάμου με υπαιτιότητα του συζύγου της και την διεκδίκηση διατροφής πέρα από τα παιδία και για τον εαυτό της. Η συκοφαντική πρακτική δεν ευδοκίμησε. Το δικαστήριο όρισε διατροφή μόνο για τα παιδιά.

Ο πατέρας έμεινε με το δικαίωμα της επικοινωνίας. Μιας επικοινωνίας που ποτέ δεν πραγματοποιείται ομαλά, πάρα μόνο με τη παρέμβαση των αρχών. Συστηματικές παραβιάσεις δικαστικής απόφασης τόσο στις δια ζώσης όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Όπως η ίδια τονίζει, δικαιούται τη διατροφή για να καλύπτει τα έξοδα του σπιτικού της και των ενοίκων του, ήτοι της ίδιας, των παιδιών, της μητέρας της και του πατριού της.

Το δικαστήριο αγνόησε τις εκκλήσεις του πατέρα για διαμόρφωση του χρόνου επικοινωνίας βάση του εργασιακού του προγράμματος (ατομική δραστηριότητα), με το πρόσχημα πως τα παιδιά (τα οποία ακόμη δεν πηγαίνουν σχολείο) πρέπει να έχουν σταθερό πρόγραμμα! Αυτό είχε ως αντίκτυπό την οικονομική φθορά του πατέρα, όπου για να πραγματοποιήσει την οριζόμενη επικοινωνία κατά τους εκεί οριζόμενους χρόνους, αναγκάστηκε να προσλάβει υπάλληλο.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο όταν η  Όλγα παραιτήθηκε από τη δουλειά της στον ιδιωτικό τομέα όπου εργαζόταν διότι προσλήφθηκε ως επικουρικό προσωπικό με σύμβαση 24 μηνών σε άλλη πόλη! Θεωρούσε δικαίωμά της να μεταβάλλει τον τόπο κατοικίας των παιδιών «αγνοώντας» τον 1519ΑΚ! Το δικαστήριο της επέτρεψε με προσωρινή διαταγή τη μετοίκιση παραβλέποντας ακόμη και το γεγονός πως το ένα από τα παιδιά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να βρίσκεται κοντά σε συγκεκριμένη ειδικότητα γιατρού!

Όρισε επικοινωνία με τον πατέρα 24 ώρες το μήνα σε σπαστά 3ωρα σε ξενοδοχείο της περιοχής χωρίς διανυκτέρευση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον απαράδεκτο περιορισμό της επικοινωνίας με τον πατέρα άνευ λόγου, την πλήρη αποκοπή των παιδιών από την πατρική εστία και κατ επέκταση από ολόκληρη την πατρική οικογένεια!

Η Όλγα, συνεποικουρούμενη από τη μητέρα της παρεμποδίζει την τηλεφωνική επικοινωνία του πατέρα με τα παιδιά και όταν την επιτρέπει καθυβρίζει χορωδία με τη μητέρα της τον αδελφό μου και υπαγορεύει στα παιδιά εκφράσεις άρνησης! Καλλιεργεί την αποξένωση η οποία έγινε εμφανέστατη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και στις δια ζώσης επικοινωνίες. Δημιουργεί φασαρίες αποσκοπώντας, όπως η ίδια ομολογεί, στο να μην υπάρχει καμία  επαφή ούτε του ίδιου, ούτε της ευρύτερης οικογένειας με τα παιδιά! Αρνείται να τον ενημερώσει για σοβαρά θέματα υγείας και εξέλιξης.

Ο δρόμος φαίνεται μακρής, τόσο δικαστικά όσο και χρονικά, για την διασφάλιση ουσιαστικής επαφής πατέρα και παιδιών. Παρ’ όλη την καλή του διάθεση για εφαρμογή συνεπιμέλειας, η μητέρα το αρνήθηκε και με τη συνδρομή των δικαστικών αρχών που της ανέθεσαν την αποκλειστική επιμέλεια, και παραβαίνοντας το αρ. 1519 του ΑΚ περί μετοίκισης, την ενθάρρυναν και της επέτρεψαν να αποξενώσει τα παιδία.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Νοσηρές προσωπικότητες και δη μητέρας θα υπάρχουν πάντα ανά περίπτωση. Η πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται και να συνδέονται εξίσου και με τους δύο γονείς. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας ώστε να πάψουν παρόμοιες πρακτικές.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.