17η-Ιστορία Πατέρας

Είμαι πατέρας μιας κούκλας τεσσεράμισι ετών. Χώρισα με τη μητέρα της όταν ήταν ακόμα έξι μηνών ενώ διαμέναμε στη Σουηδία για επαγγελματικούς λόγους. Όχι άσχημα. Με ευγενείς διαδικασίες. Συνεπιμέλεια εν πράξη. Για μερικούς μήνες…

Σύντομα όλα άλλαξαν. Η μητέρα αποφάσισε να φύγει από τη Σουηδία και να εγκατασταθεί με τη κόρη μου στην Ελλάδα. Αιφνιδιαστικά. Με τη πρόφαση μιας μετάβασης εκεί για διακοπές. Εφαρμογή ελληνικού δικαίου. Αποκλειστική επιμέλεια. Οριζόμενη επικοινωνία πλέον. Χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού. Έτσι αποφάσισε η μητέρα, έτσι της επέτρεψαν να κάνει οι ελληνικές δικαστικές αρχές. Αποκλεισμός. Για τη Σουηδία είμαι πατέρας – για την Ελλάδα επισκέπτης.

Δικαιούχος επικοινωνίας εγώ. Ασταμάτητα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ταξίδι Σουηδία – Ελλάδα. Συνολικά οχτώ μέρες το μήνα για έξι ώρες ανά μέρα. Κάνω και ξανακάνω τα μαθηματικά. Σύνολο 48 ώρες το μήνα – 2 μέρες καθαρές ώρες επικοινωνίας. Αθροίζω: 24 μέρες το χρόνο. Πήρα και 5 λεπτά viber την ημέρα. Λεπτό παραπάνω! Δεν κάνει! Δεν κάνει να με δει το παιδί περισσότερο από 5 λεπτά! Είμαι πατέρας για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας; Είμαι κατάλληλος μπαμπάς εντός συμβίωσης, ακατάλληλος εκτός συμβίωσης; Τι συνέβη; Τι άλλαξε;

Σκέφτομαι την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Πόσες φορές έχω πάει στην Ελλάδα και δεν έχω δει το παιδί μου; Πόσες φορές έχω ταξιδέψει και έχω μείνει στο πατρικό μου χωρίς να δω ούτε λεπτό τη κόρη μου; Παραβίαση δικαστικής απόφασης σήμερα. Εκδίκαση στη καλύτερη περίπτωση σε ένα χρόνο. Σύνολο πάνω από 50 μηνύσεις με το ίδιο αντικείμενο. Δεν μου παρέδωσε το παιδί μου. Σε εμένα. Που ήρθα για όχτο μέρες από τη Σουηδία μόνο και μόνο για να την δω κάποιες ώρες ανά μέρα. Γιατί; Γιατί δεν κοιμάται μαζί μου το παιδί μου; Γιατί δεν βιώνει τον παππού του και τη γιαγιά του; Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάνει να δω το παιδί μου λόγω συνεχόμενων παραβιάσεων απόφασης επικοινωνίας είναι επτά μήνες.

Αντίδραση από την άλλη πλευρά; Συκοφαντίες για βιαιότητες. Μέχρι και για το παιδί. Πότε δε μου ασκήθηκε δίωξη. Ποτέ δεν ανεδείχθησαν. Προσβολή προσωπικότητας, εξευτελισμός.

Αποφασισμένη να μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της, αποκόπτοντας το από την πατρική γραμμή. Εγκλωβισμένος στη Σουηδία για να καλύπτω τα έξοδα διατροφής και διαβίωσης. Παρατηρητής του παιδιού μου. Εξοστρακισμένος από τη ζωή του.

Περιμένω να δω την Ελλάδα να εφαρμόζει συνεπιμελεία. Περιμένω να δω τις πρακτικές της Σουηδίας στην Ελλάδα. Περιμένω να με ξαναορίσουν πατέρα, αφού με μια απόφαση ενός δικαστή έχασα την ιδιότητα. Περιμένω να δω αν το παιδί μου θα ζήσει τον πατέρα του. Κάποτε…

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.