Το Παιδί με 2 Γονείς μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την υποστήριξη παιδιών μετά το Διαζύγιο (3η Συνεδρίαση).

Την Τετάρτη  14/02/2024, το «Παιδί με 2 Γονείς» έλαβε μέρος τρίτη διαδικτυακή συνάντηση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την υποστήριξη παιδιών μετά το Διαζύγιο» (The European Network for supporting children in Divorce) το οποίο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Διασφάλισης Οικογενειακής Ζωής Ανηλίκων «Kasper-Karvatus» της Φινλανδίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οργανώσεις από Νορβηγία, Φινλανδία, Ολλανδία, κ.α. με γνώμονα την διάχυση πρακτικών αντιμετώπισης θεμάτων που ανακύπτουν από συγκρουσιακά διαζύγια ή διάσπαση συμβίωσης γονέων με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, κυρίως εξυπηρετούμενο από την ενεργό συμμετοχή αμφότερων των γονέων στη ζωή, ανατροφή και φροντίδα του.

Σε αυτή τη συνάντηση είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε την έρευνα αποδελτίωσης δικαστικών αποφάσεων της εταιρίας μας, από το πρωτοδικείο Πειραιά διάρκειας από το Σεπτέμβριου του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σκοπός του αιτήματος ήταν η διεπιστημονική μελέτη της εφαρμογής του νόμου σε συνεργασία με την κα. Κονδύλη Ιωάννα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, τον κο. Καραμανώλη Γεώργιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Βιέννης Αυστρίας, τον κο. Καλαϊτζάκη Ευάγγελο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, την κα. Δάλλα Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την τεχνική διαχείρηση να αναλαμβάνουν οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι Κωνσταντίνα Κουραχάνη και Βασίλειος Ανθυμίδης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο Κοινής Ανατροφής που διεξήχθη στην Αθήνα, 5, 6 και 7 Μαΐου 2023, φέροντας τον τίτλο «Νόμος 4800/2021 για τη συνεπιμέλεια στην Ελλάδα: game-changer ή ευχολόγιο;», όπου παρουσιάστηκε από τον Δρ. Καλαϊτζάκη Ευάγγελο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμπεράσματα: Σε 4/10 περιπτώσεις αιτήσεων επιμέλειας, υπάρχει αίτημα συνεπιμέλειας ή αποκλειστικής επιμέλειας και από τους 2 γονείς. Συνεπιμέλεια αποδίδεται μόνο στο 9% επί του συνόλου των εκδικαζόμενων υποθέσεων και εξαιρετικά σπάνια είναι ισόχρονη (n=2 από τους 8). Ακόμη σπανιότερα οι αναφερόμενοι λόγοι αποκλειστικής επιμέλειας σχετίζονται με την ακαταλληλότητα ενός γονέα. Ο χρόνος επικοινωνίας του μη ασκούντος την επιμέλεια γονέα εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα πολύ κατώτερα του 1/3 του συνολικού χρόνου.

Ακολουθεί σύνδεσμος για την παρουσίαση:

Study Presentation

Τέλος συζητηθήκαν οι επόμενες κοινές κινήσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την υποστήριξη παιδιών μετά το Διαζύγιο και αποφασίστηκε να λειτουργήσουμε ως ενιαίος φορέας για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην οικογενειακή ζωή έναντι της ευρωπαϊκής ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ανθρώπων.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.