Συνέντευξη Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Χριστίνα Δάλλα στο «ΒΗΜΑ» των Κοινωνικών Επιστημών

ΤΟΜ. 21 ΑΡ. 77 (2023) / https://journals.lib.uth.gr/index.php/tovima

 

Σε συνέντευξη της η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας ΕΚΠΑ Χριστίνα Δάλλα στο «ΒΗΜΑ» των Κοινωνικών Επιστημών σχετικά με τα «Ζητήματα έμφυλης ισότητας στον ακαδημαϊκό χώρο», είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε σειρά σχετικών θεμάτων.

 

Έγινε αναφορά σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ή τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες γενικά στον ακαδημαϊκό χώρο και αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την δυνατότητα της σύγχρονης ακαδημαϊκού να αφοσιωθεί στον επαγγελματικό της προσανατολισμό σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οικογένεια:

«Τέλος, κατά την άποψη μου, σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει και η αλλαγή της νοοτροπίας για την κοινή ανατροφή των παιδιών εντός και εκτός γάμου, έτσι ώστε να μην επωμίζεται ο ένας γονέας την ευθύνη και τον χρόνο που χρειάζεται για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Θεωρώ ότι αν η ανατροφή των παιδιών γινόταν εξίσου και από τους δύο γονείς (όταν βέβαια είναι και οι δύο διαθέσιμοι), αυτό θα βοηθούσε τις νέες γυναίκες με παιδιά, να ακολουθήσουν την καριέρα που θέλουν με λιγότερα εμπόδια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις οικιακές εργασίες, την ευθύνη του «νοικοκυριού», αλλά και την φροντίδα των γηραιότερων ή αδύναμων μελών μιας οικογένειας. Η αλλαγή της νοοτροπίας βέβαια δεν είναι επαρκής και χρειάζονται και αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες θα ενισχύουν τους νέους γονείς ανεξαρτήτως φύλου.» …

… «Επιπλέον, είναι σημαντικό οι γυναίκες να επιζητούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες καθόλη τη διάρκεια της ζωής και καριέρας τους και να μην επωμίζονται εξ’ολοκλήρου την ευθύνη του σπιτιού, των παιδιών και της φροντίδας των συγγενών και φίλων.»..

 

Σε ερώτημα σχετικά με το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ισότητα των φύλων σήμερα, ανέφερε:

«Στον δυτικό κόσμο, και άρα και στη χώρα μας, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η νοοτροπία που ακόμα επικρατεί σε κάποιους τομείς και θεωρείται ότι ορισμένοι ρόλοι είναι καθαρά ανδρικοί ή γυναικείοι. Παρόλο που η νοοτροπία αυτή αλλάζει, υπάρχει ακόμα μια «υποσυνείδητη μεροληψία» (implicit bias) σε πολλούς ανθρώπους, τόσο όσον αφορά τα επαγγέλματα, και τις θέσεις εξουσίας, αλλά και τους ρόλους των φύλων στην οικογένεια και στην κοινωνία. Πολλές φορές δηλαδή οι διακρίσεις με βάση το φύλο δεν γίνονται συνειδητά, αλλά λαμβάνουν χώρα χωρίς να τις καταλάβουμε εξαιτίας προκαταλήψεων, οι οποίες βρίσκονται «κρυμμένες» μέσα μας. Ευτυχώς αυτό το φαινόμενο φαίνεται μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται και χρειάζεται πολλά χρόνια και προσπάθεια για να εξαλειφθεί. Ως νευροεπιστήμονας αναγνωρίζω βεβαίως ότι υπάρχουν διαφορές του φύλου (τόσο σε βιολογικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο), τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι διαφορές αυτές συμβάλουν στην ετερογένεια και στην ποικιλομορφία, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία σε όλους τους τομείς».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Dalla Gender Interview VimaK 2023

Περισσότερες πληροφορίες για την Δρ. Χριστίνα Δάλλα:

http://psychopharmacology.med.uoa.gr/dalla.html

http://psychopharmacology.med.uoa.gr/fileadmin/psychopharmacology.med.uoa.gr/uploads/jnr.24602.pdf

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.