Πότε επιτέλους η Ελληνική Δημοκρατία θα αποφασίσει να αποτρέψει και να αποκαταστήσει την αδικία που προξενεί η ίδια για τα παιδιά της

Παρατηρήσεις Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) – 29.05.2008

Σύμφωνα με την έκθεση παρατηρήσεων της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου επί της 3ης Περιοδικής Έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, παρατηρούνται τα ακόλουθα:

  1. Επισημαίνεται ότι από τον Απρίλιο του 2007 έως σήμερα το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρέμεινε σχέδιο [βλέπε σελ. 2 έκθεση της ΕΕΔΑ].

  2. Παρόλες τις εξαγγελίες του Υπουργού υγείας για την δημιουργία Εθνικού μητρώου για την παιδική Υγεία, δεν έχει δημιουργηθεί κάτι σχετικό μέχρι σήμερα [βλέπε σελ. 3 έκθεση της ΕΕΔΑ].

  3. Συνεχίζεται η μη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1511 ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 681 Γ ΚΠολΔικ, σχετικά με την λήψη της γνώμης του τέκνου πριν από κάθε απόφαση σχετικά με την γονική μέριμνα, εφόσον η απόφαση αφορά τα συμφέροντά του. Επίσης ο Άρειος Πάγος δεν ελέγχει αναιρετικά την παράλειψη ακρόασης του παιδιού, θεωρώντας ότι η κρίση του δικαστηρίου της ουσίας σχετικά με την ωριμότητα του παιδιού ν ’αντιληφθεί το συμφέρον του αποτελεί εκτίμηση πραγματικού γεγονότος κατ΄ αρθρ. 561 ΚΠολΔικ. Συναφώς η ΕΕΔΑ τονίζει την ανάγκη να ιδρυθούν επιτέλους τα οικογενειακά δικαστήρια και η κοινωνική υπηρεσία που προβλέπει ο Ν.2447/1996, που θα συντελέσουν στην πιο αποτελεσματική προστασία του συμφέροντος του παιδιού [βλέπε σελ. 5 έκθεση της ΕΕΔΑ].

  4. Επισημαίνει ανεπάρκειες του Ν.3500/2006 σχετικά με (α) το άρθρο 4 προβλέπει την εφαρμογή του άρθρου 1532 ΑΚ (συνέπειες κακής άσκησης επιμέλειας τέκνου) μόνον επί άσκησης σωματικής βίας κατά ανηλίκου για λόγους σωφρονισμού, στο πλαίσιο της ανατροφής του, ενώ θα έπρεπε να την προβλέπει για κάθε πράξη βίας κατά ανηλίκου [βλέπε σελ. 7 έκθεση της ΕΕΔΑ].

  5. Η επιτροπή του ΟΗΕ θεωρεί όλες τις μορφές βίας (σωματική τιμωρία, bullying, σεξουαλική, λεκτική ή συναισθηματική παρενόχληση ή κακοποίηση) αλληλένδετες και συνιστά τη λήψη μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης [βλέπε σελ. 8 έκθεση της ΕΕΔΑ].

  6. Εκτός των μεθόδων έγκαιρης πρόληψης, είναι απαραίτητη η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, τα οποία θα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματικό κλάδο, που έρχεται σε επαφή με τα παιδιά, με αντικείμενο την αποκλειστική διερεύνηση των περιστατικών και το μετέπειτα χειρισμό τους [βλέπε σελ. 10 έκθεση της ΕΕΔΑ].

Παρόλες λοιπόν τις παρατηρήσεις της ΕΕΔΑ και άλλων φορέων, 15 χρόνια μετά:

(α) είχαμε μόνο ένα νόμο (4800/21) που επιχείρησε να αποκαταστήσει μέρος των θεμάτων που άπτονται της επιμέλειας και γονικής μέριμνας των ανηλίκων,

(β) τα ελληνικά δικαστήρια σπανίως εφαρμόζουν το άρθρο 1532 του ΑΚ σχετικά με τις συνέπειες της κακής άσκησης γονικής μέριμνας,

(γ) δεν έχει δημιουργηθεί Ειδικό Μητρώο Παιδικής Υγείας, πόσο μάλλον για θέματα ψυχικής υγείας ανηλίκων,

(δ) δεν έχουν δημιουργηθεί οικογενειακά δικαστήρια,

(ε) δεν έχουν θεσμοθετηθεί μορφές ψυχολογικής βίας, όπως το φαινόμενο της γονικής αποξένωσης, ως ενδοοικογενειακή βία.

Ακολουθεί η έκθεση της ΕΕΔΑ: 

Παρατηρήσεις ΕΕΔΑ επί έκθεσης ΟΗΕ – 2008

Σχετιζόμενα άρθρα:

«Δεν έχουμε μάθει να ακούμε τα παιδιά» – Ηλιάνα Μάγρα – 18.03.2023

https://www.kathimerini.gr/society/562327651/den-echoyme-mathei-na-akoyme-ta-paidia/

Απόφαση-καταπέλτης Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για την Ελλάδα: «Οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα σε υπόθεση πατέρα που δεν έβλεπε τα παιδιά του»

https://achildneeds2parents.gr/%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83/

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.