της Αριστονίκης Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου.
Παραμύθι για τη γονεϊκή αποξένωση
ISBN: 978-618-5318-57-4, Έκδοση: 1η, 2018
https://fylatos.com/shop/μπορείς-να-ζεις-με-τις-μισές-σου-ρίζες/
Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους. Εσύ τι σχέση έχεις με τους γονείς σου; Με αυτή την ιστορία θα μάθεις πώς θα κάνεις τη σχέση σου με τους γονείς σου καλύτερη. Ακολούθησε τη σκέψη του Ανέστη και της μαγικής Ροδιάς του.
Ο Ορέστης δεν μιλά με την μητέρα του και η Σταυριανή δεν μιλά με τον πατέρα της. Είναι πολύ θυμωμένοι μαζί τους. Ο θυμός τους είναι σαν ηφαίστειο που καταστρέφει κάθε καλή στιγμή που πέρασαν μαζί τους. Μια Ροδιά όμως θα τους μάθει να κοιτάνε την αλήθεια από κάθε πλευρά της. Εσύ μιλάς με τον πατέρα σου; Πώς νιώθεις για τη μητέρα σου;
Οι γονείς μας είναι οι ρίζες μας. Όσο πιο βαθιά είναι η σχέση μας τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε.
Φανταστείτε ένα δέντρο που προσπαθεί να επιβιώσει με τις μισές του ρίζες! Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα! Ενδεχομένως, αυτό το δέντρο να χαροπαλεύει μεταξύ ζωής και θανάτου.
Τώρα φέρτε στον νου σας ένα μικρό παιδί, που αναγκάζεται να ζήσει με τον έναν εκ των δύο γονιών του, καθότι ο ένας γονιός εξοστρακίζει ψυχολογικά τον άλλον γονιό. Πώς μπορεί να ζήσει ένα παιδί και να είναι συναισθηματικά ισορροπημένο όταν γνωρίζει πως υπάρχει ο άλλος του γονιός, ενώ πιστεύει στην ψευδή αφήγηση της γονεϊκής αποξένωσης που φρόντισε να του δώσει ο άλλος γονιός!
Δεν έχει και τόση σημασία το πώς θα ειπωθεί εννοιολογικά η κατάσταση αυτή, σημασία έχει πώς τη βιώνει ένα παιδί!
Σ’ αυτό λοιπόν παραμύθι θα αποτυπωθεί η οπτική γωνία του αποξενωμένου παιδιού, η οπτική γωνία του αποξενωμένου γονέα και η οπτική γωνία του αποξενωτή γονέα. Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες αφήγησης προσδοκούν να δώσουν στον αναγνώστη μια σφαιρική αντίληψη του βιώματος της γονεϊκής αποξένωσης από όλους τους πρωταγωνιστές του δράματος.
Απώτερος στόχος αυτού του παραμυθιού είναι η γνωστική και συναισθηματική κατανόηση του φαινομένου αυτού —πρωτίστως από το παιδί— προκειμένου η επίγνωσή του να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό αδιέξοδο και να ζητήσει να βγει από αυτό…