Μπέκα Α., Παιδοψυχίατρος – Διερεύνηση περιπτώσεων ψευδών καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Μπέκα Α., Παιδοψυχίατρος – Διερεύνηση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ειδικό ψυχικής υγείας, Ερευνιτική Εργασία ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 17 (4), 2006,  Σελίδα 363,Παρ 2. – κατά πόσο η καταγγελία είναι στο πλαίσιο αντιδικίας γονέων για την επιμέλεια ή την επικοινωνία τέκνου.

Όταν υπάρχουν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και ταυτόχρονα υπάρχει αντιδικία για την επικοινωνία και την επιμέλεια, πρέπει το περιστατικό να αξιολογείται ως προς το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης. Οφείλουν να ενημερωθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, γιατί είναι Εξειδικευμένη Ιατρική Γνώση της Ψυχιατροδικαστικής.

Παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της εξέτασης του παιδιού.

  1. Ένα δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το κατά πόσον η καταγγελία έχει γίνει στα πλαίσια αντιδικίας των γονέων που έχουν χωρίσει, για την επιμέλεια ή την επικοινωνία με το παιδί. Τότε ο εξεταστής θα πρέπει να αναρωτηθεί, εάν βρίσκεται μπροστά σε ένα παιδί που βιώνει το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης. και να εκτιμήσει την καταγγελία ανάλογα. Το σύνδρομο γονικής αποξένωσης αναφέρεται σε γονείς που χωρίζουν και δεν αρκούνται στο να αποξενώσουν το παιδί από τον άλλο γονέα, αλλά να προχωρήσουν σε σωρεία κακόβουλων ενεργειών εναντίον του, όπως3 σε ψευδείς καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, εμπλοκή άλλων προσώπων σε πράξεις εναντίον του, καθώς και υπερβολική εμπλοκή σε δικαστικούς αγώνες εναντίον του, παραβιάζοντας συστηματικά τις δικαστικές αποφάσεις. Όταν συνυπάρχουν διάσταση γονέων και διαφωνία για θέματα που αφορούν την επιμέλεια και επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς, τότε θα πρέπει να λαμβάνεται λεπτομερές χρονολογικό ιστορικό των κλιμακούμενων καταγγελιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει προηγούμενες προσπάθειες να αλλάξει η επιμέλεια ή ο τρόπος επικοινωνίας, προσπάθειες που ήταν ανεπιτυχής από τον καταγγέλλοντα την κακοποίηση. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι ενδεχόμενο η καταγγελία της κακοποίησης να αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να επιτύχει ο καταγγέλλον την διευθέτηση της επιμέλειας και επικοινωνίας με το παιδί, κατά τον τρόπο που επιδιώκει και επιθυμεί ο ίδιος. Σε όλες τα περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί το πιθανό νόημα της καταγγελίας για τον καταγγέλλοντα γονέα και το παιδί. Η ύπαρξη εκ μέρους του γονέως κινήτρων εκδίκησης ή η ύπαρξη ψυχικής νόσου που τον οδηγεί σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας πρέπει να διερευνώνται. Επίσης, πρέπει να διερευνάται η παρουσία οποιουδήποτε προσώπου στο περιβάλλον του παιδιού, το οποίο, επανειλημμένως, ερμηνεύει ως σεξουαλικές τις συμπεριφορές των άλλων ή του συγκεκριμένου παιδιού.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.