Κατανοώντας τη Γονική Αποξένωση: Βασικά Συμπεράσματα από το Συνέδριο της Ομάδας Μελέτης Γονικής Αποξένωσης 2023 – Ben Hine

Ben Hine – Professor of Applied Psychology – University of West London

19 Ιουνίου 2023

Πηγή: https://drbenhine.co.uk/2023/06/19/understanding-parental-alienation-key-conclusions-from-the-parental-alienation-study-group-conference-2023/?fbclid=IwAR1-CUZ_yk3nutvlwlPkhzBuX8JYKFEGwbaXQMh-k45zyop0OFAgU_6fEU4

Τις τελευταίες δύο ημέρες είχα τη χαρά να παρακολουθήσω και να παρουσιάσω στο Parental Alienation Study Group (PASG) 5ο ετήσιο συνέδριο στο Κολοράντο, το οποίο συγκέντρωσε μια διεθνή ομάδα μελετητών, νομικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας αφοσιωμένων στην περαιτέρω κατανόηση και ευαισθητοποίηση της Γονικής Αποξένωσης (ΓΑ). Το συνέδριο φώτισε τα ζητήματα γύρω από την ΓΑ και εδώ περιγράφονται λεπτομερώς τα πέντε βασικά συμπεράσματα, όπως παρουσιάστηκαν από τον Δημοσθένη Λοράνδο.

  1. Ισχυρή, δημοσιευμένη, αξιολογημένη υποστήριξη για τη γονική αποξένωση

Το συνέδριο τόνισε εκ νέου ότι η ΓΑ δεν είναι πλέον αμφισβητούμενη ή σκοτεινή έννοια. Αντίθετα, είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σώμα δημοσιευμένων ερευνών με κριτές. Οι ερευνητές στο συνέδριο παρουσίασαν επίσης νέες μελέτες για την ΓΑ, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στους γονείς, τα παιδιά, τις νομικές εφαρμογές και την αποτελεσματική παρέμβαση. Αυτή η ισχυρή βάση αποδεικτικών στοιχείων βοηθά στην εξάλειψη κάθε ιδέας ότι η ΓΑ είναι μια αστήρικτη ή περιθωριακή έννοια στους ψυχολογικούς, κοινωνιολογικούς ή νομικούς κύκλους.

  1. Τακτική αμφισβήτησης της γονικής αποξένωσης

Μία από τις πιο διαδεδομένες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επικεντρώθηκε γύρω από την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με την ΓΑ. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες για τη γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την ΓΑ σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, η οποία συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις και τη διαιώνιση ψευδών αφηγήσεων. Οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο συμφώνησαν στην ανάγκη για προληπτικές εκπαιδευτικές προσπάθειες για την αμφισβήτηση αυτών των λανθασμένων αντιλήψεων και την ενίσχυση της δημόσιας και επαγγελματικής κατανόησης της ΓΑ.

  1. Γονική αποξένωση στο DSM-V

Το συνέδριο διευκρίνισε ότι η ΓΑ αναγνωρίζεται στο DSM-V μέσω του όρου «Παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία γονικής σχέσης» (CAPRD). Το CAPRD χρησιμοποιείται για να περιγράψει παιδιά που βιώνουν σημαντική ψυχολογική δυσφορία λόγω γονικής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπου ένα παιδί ευθυγραμμίζεται αδικαιολόγητα με τον έναν γονέα εναντίον του άλλου – μια σαφής αναπαράσταση της ΓΑ. Η αναγνώριση της ΓA στο DSM-V το νομιμοποιεί ως ψυχολογικό φαινόμενο που χρήζει σοβαρής προσοχής και παρέμβασης

  1. Παραδεκτό γονικής αποξένωσης στο δικαστήριο

Ένα άλλο βασικό αποτέλεσμα της διάσκεψης ήταν η αναγνώριση ότι τα στοιχεία της ΓΑ είναι αποδεκτά στο δικαστήριο. Οι επαγγελματίες νομικοί στο συνέδριο επιβεβαίωσαν ότι οι δικαστές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την πραγματικότητα της ΓΑ και τις δυνατότητές της να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο εμπλεκόμενο παιδί. Η αποδοχή της ΓΑ στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επιτρέπει στους δικαστές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σε υποθέσεις επιμέλειας και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του παιδιού.

  1. Σχέση μεταξύ γονικής αποξένωσης και άλλων μορφών βίας

Ίσως το πιο οδυνηρό συμπέρασμα από τη διάσκεψη ήταν η συσχέτιση μεταξύ αποξενωμένων γονέων και η διάπραξη άλλων μορφών βίας. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποδηλώνουν ότι τα άτομα που εμπλέκονται σε ΓΑ είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν καταχρηστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης. Αυτή η ανησυχητική συσχέτιση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες έρευνας και παρέμβασης με στόχο την ΓΑ.

Συμπερασματικά, το 5ο ετήσιο συνέδριο του PASG ήταν μια ισχυρή και ευρεία αξιολόγηση της τρέχουσας γνώσης για τη Γονική Αποξένωση. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, κατανόηση και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού ζητήματος. Η συναίνεση μεταξύ των συμμετεχόντων είναι σαφής: η ΓA είναι ένα επιστημονικά υποστηριζόμενο και βαθιά επιβλαβές φαινόμενο που απαιτεί προσοχή τόσο από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και από τους επαγγελματίες νομικούς. Καθώς προχωράμε, ας ελπίσουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές συζητήσεις, καλύτερες στρατηγικές παρέμβασης και, τελικά, σε μείωση των περιπτώσεων Γονικής Αποξένωσης.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.