Ευστράτιος Παπάνης – Ψυχολόγος – Έρευνα
Σύμφωνα με την έρευνα του Ευστράτιου Παπάνη , ψυχολόγου, επίκουρου καθηγητή κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που διεξήχθη τα έτη 2006-2008 στην Ελλάδα, η μητέρα αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο στο 87,1% των περιπτώσεων.
Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως αποτελεί πάγια νομολογιακή τακτική η επιμέλεια να ανατίθεται στην μητέρα και ειδικά σε μικρές ηλικίες. Το ζήτημα είναι όμως τί γίνεται με το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το τέκνο.
Δυστυχώς τα πινάκια των Μονομελών πλημμελειοδικείων είναι γεμάτα με υποθέσεις παραβίασης των περί της επικοινωνίας αποφάσεων, σύμφωνα δε με την ανωτέρω έρευνα το 68,3% των κοριτσιών και το 38,1% των αγοριών αποξενώνεται πλήρως και δεν διατηρεί καμία επαφή με τον πατέρα του μετά το διαζύγιο των γονέων τους.
Συνεπώς οι μητέρες σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό παρεμποδίζουν και απαγορεύουν την επικοινωνία των τέκνων με τον έτερο φυσικό τους γονέα, δηλαδή τα ΔΥΟ στα ΤΡΙΑ παιδιά αποξενώνονται πλήρως από τον πατέρα τους. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά από πλευράς της μητέρας ονομάζεται «σύμπλεγμα της Μήδειας».