Γιατί δεν μιλάμε για καταχρηστικές μαμάδες

Γιατί δεν μιλάμε για καταχρηστικές μαμάδες;

Κανένας δεν θέλει να μιλήσει γι ‘αυτό. Η κοινωνία αρνείται εντελώς ότι οι γυναίκες δεν είναι πάντα θύματα. Γιατί λοιπόν δεν μιλάμε για καταχρηστικές μαμάδες;

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πληγούν από τη βιολογική τους μητέρα παρά από τον πατέρα; Ποτέ δεν το σκέφτηκα μέχρι πρόσφατα. Αλλά γιατί εκπλήσσομαι – και γιατί να εκπλαγείτε; Επειδή δεν το συζητάμε. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό. Η κοινωνία αρνείται εντελώς ότι οι γυναίκες δεν είναι πάντα θύματα.

Όλοι έχουμε ρυθμιστεί να πιστεύουμε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που διαπράττουν κακοποίηση είναι άντρες – αλλά δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν καλές γυναίκες και κακές γυναίκες.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν αμέλεια ή κακοποίηση στα χέρια των μητέρων τους. Είναι τόσο σημαντικό που όλοι πρέπει να παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις μας και εξετάζουμε τα γεγονότα, παρόλο που είναι άβολα.

Πηγή: News Corp Australia – Κορίν Μπάρακλοου (πηγή: Kidspot.com.au 19 Ιουνίου 2017)

Οι στατιστικές δείχνουν μια διαφορετική ιστορία από αυτήν που έχουμε συνηθίσει

Τα δεδομένα από υπηρεσίες προστασίας παιδιών στις ΗΠΑ (Child Protective Services), αντικατοπτρίζουν το μοτίβο σε όλο τον κόσμο. Από τα παιδιά που γίνονται θύματα κακομεταχείρισης, η συντριπτική πλειονότητα των δραστών αυτών των εγκλημάτων είναι οι βιολογικοί γονείς (όχι γονείς που έχουν υιοθετήσει ή θετοί γονείς, όπως κάποιος θα περίμενε).

Η Child Family Community Australia αναφέρει, «Μια βρετανική αναδρομική μελέτη 2669 νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18-24 ετών (May-Chahal & Cawson, 2005) διαπίστωσε ότι οι μητέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπεύθυνες για σωματική κακοποίηση 49% των περιστατικών σε σύγκριση με το έως το 40 τοις εκατό του ποσοστού από πατέρες.

Άλλοι ιστότοποι που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τη κοινή γνώμη σε αυτόν τον τομέα θα σας βομβαρδίσουν με στατιστικά στοιχεία. Έρευνες όπως η παρακάτω, για παράδειγμα, δείχνουν ότι το 71% των παιδιών που σκοτώθηκαν από έναν γονέα ήταν από τις μητέρες τους, το 60% αυτών των θυμάτων είναι αγόρια.

 

Σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών

Μια έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 διαπίστωσε ότι «τα αγόρια ήταν πιο πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο σωματικής κακοποίησης, παραμέλησης ή συναισθηματικής κακοποίησης από τα κορίτσια».

Τα δεδομένα του DHHS στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι για παιδιά που κακοποιήθηκαν από έναν γονέα μεταξύ 2001 και 2006, το 70,6% κακοποιήθηκε από τις μητέρες τους, ενώ το 29,4% κακοποιήθηκε από τους πατέρες τους.

Δεν χρειάζεται να πνιγείτε στα στατιστικά για να δείτε την πραγματικότητα. Πρέπει μόνο να διαβάσετε τους τίτλους ειδήσεων που, δυστυχώς, βρίσκονται γύρω μας.

Η αλήθεια για τη βία είναι ότι έχει περισσότερη σχέση με την ηθική παρά το φύλο. Και, δεν είναι όλες οι γυναίκες φυσικές φροντιστές.

Δεν είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε στην προστασία των παιδιών;

Πηγή: istock (news.com.au) – Αρχικά δημοσιεύτηκε ως Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για καταχρηστικές μαμάδες

 

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.