Βοηθώντας το παιδί να «ανοιχτεί»

Βοηθώντας το παιδί να «ανοιχτεί»: 7 συμβουλές για να βελτιώσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία

  • Υποδεχτείτε το παιδί λέγοντας απλώς:«Χαίρομαι που γύρισες. Νιώθω πολύ ωραία που σε βλέπω».
  • Αν το παιδί σας θελήσει να σας μιλήσει για κάτι που το προβληματίζει, προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Ακόμα κι αν παραδεχθεί ότι συμπεριφέρθηκε με τρόπο που δεν εγκρίνετε ή έκανε κάτι επίτηδες για να πληγώσει κάποιον άλλο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας.Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να «ανοιχτούν» αν νιώθουν ότι θα δεχθούν σκληρή κριτική ή τιμωρία.
  • Σιγουρευτείτε ότι ακούτε με προσοχή το παιδί σας όταν σας μιλά, ακόμα και για ένα θέμα που εσείς μπορεί να το θεωρείτε ανούσιο. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα να νιώσει ότι όσα λέει δεν έχουν αξία και να αρχίσει να «κλείνεται» στον εαυτό του.
  • Προσπαθήστε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην επιθυμία σας να μάθετε και να βοηθήσετε το παιδί σας και την αναγνώριση των ορίων του προσωπικού του χώρου. Δώστε του, όμως, να καταλάβει ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσει να σας μιλήσει θα είστε εκεί για να το ακούσετε με προσοχή.
  • Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το παιδί σας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εκείνο να θελήσει να σας μιλήσει
  • Οι γονείς τείνουμε να ρωτάμε τα παιδιά μας ερωτήσεις που δέχονται εύκολα ένα «ναι» ή ένα «όχι» ως απάντηση. Οι ερωτήσεις μας πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες, αν θέλουμε το παιδί μας να μας μιλήσει για πιο συγκεκριμένα πράγματα. Ερωτήσεις όπως «Τι σου άρεσε περισσότερο σήμερα στα παιχνίδια που παίξατε στο camp;», δίνουν στο παιδί το έναυσμα να ξεκινήσει μια μικρή περιγραφή για στιγμές μέσα στην ημέρα του και σε εσάς την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για εκείνο.
  • Τα παιδιά μας πάντα μαθαίνουν από εμάς, ακόμα και όταν έχουν μεγαλώσει λίγο ή φαίνεται πως δεν ακούν και παρατηρούν όσα λέμε και κάνουμε. Μιλήστε και για τη δική σας ημέρα ή κάποια σκέψη σας. Επιπλέον, παρατηρήστε τον τρόπο που συνδιαλέγεστε με άλλους, ιδίως όταν το παιδί σας είναι μπροστά. Αν είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα δικά σας συναισθήματα, το παιδί σας θα νιώσει και εκείνο το ίδιο. Προσπαθήστε, τέλος, να ολοκληρώνετε τις συζητήσεις σας με μια φράση «Ευχαριστώ που με άκουσες. Νιώθω πολύ καλύτερα». Την επόμενη φορά ίσως εκπλαγείτε με το παιδί σας που θα θελήσει να σας μιλήσει από μόνο του.

Leave a reply

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Κάθε παιδί χρειάζεται 2  Γονείς Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «A Child Needs 2 Parents ΑΜΚΕ»

Άρθρα

Επικοινωνία

Παναγή Τσαλδάρη 309
Νίκαια
ΤΚ: 18453

Υποστήριξη

Με ενθουσιώδεις εθελοντές, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή.