Πηγή: ttps://gonikiapoxenosi.gr/παράδειγμα-προς-μίμηση-μητέρα-άσκησε/
Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών εξέδωσε την απόφαση 2640/2024, με την οποία μεταρρυθμίζει εν μέρει την πρωτόδικη ρύθμιση για την επικοινωνία του πατέρα με το ανήλικο τέκνο, ηλικίας έξι ετών. Η μητέρα του τέκνου άσκησε έφεση, ζητώντας τροποποίηση του τρόπου επικοινωνίας λόγω περιορισμένης σχέσης του τέκνου με τον πατέρα του.
Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο έκρινε πως η επικοινωνία πρέπει να διευκολυνθεί σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο διαμένει με τη μητέρα του στη Μυτιλήνη από το 2019, ενώ ο πατέρας διαμένει στην Αττική. Ειδικότερα, ορίστηκε η επικοινωνία να περιλαμβάνει καθημερινή τηλεφωνική ή μέσω βιντεοκλήσεων επικοινωνία, διανυκτερεύσεις κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού εναλλάξ, καθώς και δικαίωμα της μητέρας για τηλεφωνική επικοινωνία με το τέκνο κατά το διάστημα που βρίσκεται με τον πατέρα. Σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης, προβλέπεται χρηματική ποινή ύψους 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μήνα σε βάρος του παραβάτη γονέα.
Επιπλέον, η απόφαση αναδεικνύει τη φύση του δικαιώματος επικοινωνίας γονέα-τέκνου ως λειτουργικό δικαίωμα και υποχρέωση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.
Ωστόσο, η άσκηση εξαναγκασμού για την επικοινωνία δεν συνάδει με τη φύση της σχέσης γονέα-τέκνου. Σύμφωνα με τη θεωρία και τη νομολογία, η επικοινωνία βασίζεται στη συναισθηματική και ψυχολογική σχέση των μερών και όχι σε καταναγκαστικά μέτρα. Ο εξαναγκασμός του γονέα να επικοινωνεί με το παιδί του, εάν αυτός δεν το επιθυμεί, θεωρείται αντίθετος προς το συμφέρον του παιδιού και προς την ουσία της γονικής σχέσης.
Συμπερασματικά, δεχόμενο την έφεση, το δικαστήριο τροποποίησε την απόφαση μόνο ως προς το ζήτημα της επικοινωνίας, προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου και η ισόρροπη σχέση του με τους δύο γονείς.