Η επιστήμη και η κοινωνία υπέρ της ισόχρονης ανατροφής των παιδιών
Μετά από 38 χρόνια αγωνίας, αποκλεισμένων παιδιών και γονέων, απόντων ανιόντων, τραυματισμένων ψυχών (ανηλίκων και ενηλίκων), είδαμε μια τολμηρή κυβέρνηση να κάνει με αποφασιστικότητα το ανθρωπιστικό (επί της ουσίας) βήμα της αναμόρφωσης ενός νοσηρού οικογενειακού δικαίου στη χώρα μας.
Ξεκινώντας το 2019 και με συνεχείς εξαγγελίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της ΝΔ, κος Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων τη πρόθεση να φέρει προς ψήφιση τις απαιτούμενες αλλαγές, ώστε η κατεύθυνση του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα να συγκλίνει τόσο με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις που επιτάσσουν την έννοια της συνεπιμέλειας τέκνων μετά τη διάσπαση της συμβίωσης δύο γονέων, όσο και με τα όσα ισχύουν και θεωρούνται επιστημονικά ορθές πρακτικές ανατροφής παγκοσμίως, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρίως εκείνων των παιδιών).Με γνώμονα μόνο το παιδί, παραγκωνίζοντας προσωπικούς εγωισμούς γονέων, οικονομικές αντιδικίες και συγκρούσεις, στερεότυπα δικαστικών λειτουργών, έρχεται θαρραλέα να θέσει ένα πλαίσιο διασφάλισης υπέρτατων δικαιωμάτων αυτών.
Ακολουθώντας πορίσματα επιστημονικών μελετών και λαμβάνοντας υπόψιν:
α) τις προτάσεις και γνωμοδοτήσεις των:
– Μελέτη Πανεπιστημίου Αιγαίου
– Τοποθέτηση του Συνηγόρου του πολίτη
– Τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
– Τοποθέτηση Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος
– Τοποθέτηση του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας
– Δημόσιες τοποθετήσεις Κλινικών Παιδοψυχολόγων όπως της κας. Μαρίας Καπερώνη (κλινική Παιδοψυχολόγος)
– Δημόσιες τοποθετήσεις Ακαδημαϊκών Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Νευροεπιστημόνων όπως του κ. Ηλία Κουρκούτα (Καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), της κας. Ελβίρας Μασούρα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), της κας. Μαριέττας Παπαδάτου-Παστού (Επίκουρη Καθηγήτρια Νευροψυχολογίας, ΕΚΠΑ), της κας. Χριστίνας Δάλλα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ) και του κ. Ευστράτιου Παπάνη (Επίκουρου Καθηγητή, Πανεπιστημίου Αιγαίου).
– Δημόσιες τοποθετήσεις Νομικών Ακαδημαϊκών όπως του κ. Αναστάσιου Βαλτούδη (Καθηγητής Νομικής), του κ. Ηλία Μπαντέκα (Καθηγητής Νομικής)
– Δημόσιες τοποθετήσεις ενεργών Δικαστών όπως του κ. Παναγιώτη Κατσικερού (Δικαστικός Λειτουργός Εφετείου Αθηνών)
– Δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων νομικών όπως του κ. Ανδρέα Αναγνωστάκη (Δικηγόρος Αθηνών), του κ. Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου (Δικηγόρος Αθηνών), του κ. Μάριου Ανδρικόπουλου (Δικηγόρος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου)
– Δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γεωργίου Καραμανώλη (Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Βιέννης) και του κ. Εμμανουήλ Μάγκου (Αναπληρωτή Καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου)
– Παρέμβαση 57 ακαδημαϊκών γυναικών περί συνεπιμέλειας
β) την τοποθέτηση του ελληνικού λαού που εξέφρασε τη θέση του μέσω
– της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
– της δημοσκόπησης της Focus Bari
– των σχολίων επί της διαβούλευσης του νομοσχεδίου με 81% των πολιτών να τοποθετείται υπέρ του νομοσχεδίου με σχετικές βελτιώσεις
γ) Ανεξάρτητων γονικών φορέων
– «Συνεπιμέλεια»
– «ΓΟΝ.ΙΣ.»
– «Δράση Κατά της Γονικής Αποξένωσης»
– «ΣΥΓΑΠΑ»
Η παρούσα κυβέρνηση καλείται πλέον να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που, σεβόμενο την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, θα επιβεβαιώσει την υποχρέωση κάθε πολιτικού της χώρας μας, και εν τέλει, θα διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, να ανατρέφονται εξ ίσου και αναπόσπαστα από αμφότερους τους γονείς τους.
Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι διαθέσιμες τόσο από προτάσεις δικαστικών και ακαδημαϊκών της νομικής επιστήμης όσο και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό που μέσω της διαβούλευσης τοποθετήθηκε με σοβαρότητα και ευθύνη επί των αναγκαίων τροποποιήσεων και βελτιώσεων του τελικού κειμένου.
Εντυπωσιασμένος ως πολίτης αυτής της χώρας και περήφανος για την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μου, παρακολούθησα τον τελευταίο χρόνο έναν δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και υποστηρικτικό υλικό (επιστημονικές έρευνες) τόσο μέσω συστηματικής αρθρογραφίας σε portals, επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, διαδικτυακές ημερίδες, ανακοινώσεις και επιστολές προς τον νομοθέτη (καθώς αυτός εν τοις πράγμασι ήταν ο αποδέκτης αυτού του διαλόγου) να τοποθετείται επίσημα υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων πρωτίστως των παιδιών αλλά και όλων των ανθρώπων.
Εν κατακλείδι το επόμενο βήμα είναι να αφουγκραστεί η Πολιτεία τις φωνές, τόσο του επιστημονικού κλάδου, όσου και του πολίτη που βιώνει εκ των έσω τις παθογένειες του συγχρόνου ελληνικού δικαίου.
«Ο νόμος Τσιάρα», αν εν τέλη αποδεχθεί τις προτεινόμενες αλλαγές και βελτιώσεις, θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας. Η πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζουν το γενναίο βήμα και τη σωστή κατεύθυνση της Πολιτείας. Μένει να αξιολογηθούν και να ενσωματωθούν οι προτεινόμενες, από τους Έλληνες πολίτες, επιστήμονες και νομικούς, βελτιώσεις, για να επιτευχθεί η ολοκλήρωση ενός νομοθετήματος που θα θέσει όρια στη παιδική «κακοποίηση» και θα διασφαλίσει ψυχικά υγιείς αυριανούς πολίτες.
Γιάννης Ζαχαράτος
Πατέρας, Πολίτης, οικονομολόγος, Στέλεχος Ναυτιλιακής.
Σχετικοί σύνδεσμοι
https://a8inea.com/synepimelia-ine-endedigmeni-lysi/
http://www.europeanrights.eu/public/atti/2079-riso-inglPDF.pdf
http://psichologia.gr/component/k2/item/769-diadiktyaki-imerida-gia-ti-synepimeleia
https://psichologia.gr/images/Νεώτερα_εμπειρικά_δεδομένα_σχετικά_με_τη_Συνεπιμέλεια.pdf
https://psichologiagr.com/wp-content/uploads/2020/12/Unesco_Gender_Equality-.pdf
https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/
https://www.synepimelia.gr/wp-content/uploads/2020/09/skle-ypomnima.pdf
https://www.synepimelia.gr/?p=1532
https://www.dikastiko.gr/articles/andreas-anagnostakis-epeigei-i-kathierosi-tis-synepimeleias/
https://www.cnn.gr/ellada/story/254450/ereyna-focus-bari-to-89-ton-ellinon-leei-nai-sti-synepimeleia
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14617
https://www.athensvoice.gr/politics/699149_synepimeleia-kai-anthropina-dikaiomata-paidion-kai-goneon
https://www.athensvoice.gr/politics/691804_synepimeleia-dyo-kardies-kai-enan-ilio-sti-mesi
https://www.kathimerini.gr/society/561321532/oikogeneiako-dikaio-epimeleia-choris-syn/
https://www.athensvoice.gr/contributors/marios-andrikopoylos
https://www.synepimelia.gr/?p=2638